Pracownia kulinarna jest ulubionym miejscem wszystkich uczestników. Celem tej terapii jest nauka przygotowywania prostych posiłków, nabycie podstawowych nawyków higienicznych pracy z żywnością oraz uzyskanie podstawowej wiedzy kulinarnej w gospodarstwie domowym. W pracowni tej uczestnicy sporządzają jadłospis, przygotowują śniadania, dania obiadowe, pieką ciasta na różne uroczystości naszego Domu. Dbają o estetykę stołu, zapoznają się z zasadami zdrowego żywienia a także dokonują zakupów niezbędnych produktów żywnościowych. Uczą się również obsługi robota kuchennego, zmywarki, czajnika, kuchenki mikrofalowej, miksera itp. U naszych podopiecznych staramy się rozwijać umiejętność estetycznego poddawania i przygotowywania poczęstunku a także zasady zachowania się przy stole. Raz w tygodniu uczestnicy biorą również udział w zakupach artykułów spożywczych niezbędnych do przygotowania posiłków. Pod okiem terapeuty zajęciowego dokonują zakupów ze szczególnym uwzględnieniem cen, terminów przydatności, zapoznania się z informacjami o danym towarze.
W pracowni gospodarstwa domowego uczestnicy uczą się obsługi pralki, prasowania, wieszania prania. Dbania o własną higienę, a także utrzymywanie porządku w całym ośrodku.